Acne littekens

Acne littekens: Hoe kom je ervan af? Acne kan naast ontstekingen en puistjes ook vervelende littekens achterlaten die je huid ongelijkmatig en beschadigd maken. Deze littekens kunnen variëren van kleine, diepe putjes tot grotere, opvallende littekens. Herken jij deze littekens op je gezicht of lichaam? Dan kan het goed zijn dat je last hebt van acne littekens. Bij Skinlab werken we met microneedling een bepaalde peeling behandelingen om deze littekens te verminderen en je huid weer glad en egaal te maken. Laat me je meer vertellen over onze aanpak.

- Skinlab By Iris

Skinlab by iris

Littekens door acne

Littekens variëren in ernst en vorm, waarbij sommige als kleine putjes (atrofische littekens) verschijnen en andere als verdikt weefsel (hypertrofische of keloïdlittekens). Ze komen vaak voor op het gezicht, de rug en de schouders. Door de huid tijdig en zorgvuldig te behandelen, kan de zichtbaarheid van deze littekens worden verminderd. 

Acne littekens kunnen in verschillende vormen voorkomen, elk met hun eigen kenmerken en behandelingsbenaderingen

Soorten littekens

1. Atrofische littekens

Atrofische littekens zijn een type littekens dat ontstaat wanneer de huid niet genoeg collageen produceert tijdens het genezingsproces van een wond. Dit resulteert in een verlies van huidweefsel, wat leidt tot de vorming van een ingedeukt of verzonken litteken.

Hypertrofische littekens zijn een type littekens dat ontstaat wanneer er tijdens het genezingsproces van een wond een overmatige productie van collageen plaatsvindt. Dit leidt tot een verdikking en verhoging van het littekenweefsel boven het huidoppervlak. Hypertrofische littekens blijven binnen de grenzen van de oorspronkelijke wond en verschillen daardoor van keloïden, die verder kunnen groeien dan de oorspronkelijke wondranden.

Keloïde littekens zijn een type littekens dat ontstaat wanneer het lichaam overmatig veel collageen produceert tijdens het genezingsproces van een wond. In tegenstelling tot hypertrofische littekens, die binnen de grenzen van de oorspronkelijke wond blijven, groeien keloïden voorbij deze grenzen en kunnen ze aanzienlijke, soms ontsierende verhevenheden vormen op de huid.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is een type huidverkleuring dat optreedt nadat de huid is beschadigd of ontstoken. In plaats van een verheven litteken, zoals bij keloïde of hypertrofische littekens, resulteert PIH in een donkere of verkleurde vlek op de huid. Dit komt door een verhoogde productie van melanine, het pigment dat de huid zijn kleur geeft, als reactie op de ontsteking of beschadiging.

Blijf je last houden van littekens, ondanks dat je al van alles hebt geprobeerd? Bij Skinlab kunnen we je wellicht helpen. Littekens verdwijnen helaas niet van de ene op de andere dag. Of je nu milde of ernstige littekens hebt, alle vormen vereisen langdurige aandacht, zelfdiscipline en vooral veel geduld! Dat laatste is lastig, want je wilt natuurlijk zo snel mogelijk resultaat zien. Hoe snel dit proces verloopt, verschilt echter per persoon.

Een gepersonaliseerde aanpak, afgestemd op jouw huid, is essentieel. Veel van onze klanten hebben hun littekens aanzienlijk verminderd dankzij onze therapieën.  Alles draait om geduld, vertrouwen en een bewuste aanpak. Bij Skinlab helpen we je graag om acne littekens te minimaliseren.

Bij Skinlab is samenwerking essentieel voor het verminderen van acne littekens. Jouw betrokkenheid is cruciaal voor succes, omdat het resultaat sterk afhankelijk is van jouw toewijding en discipline. Wij adviseren dagelijks gebruik van onze speciaal samengestelde huidverbeteringsproducten als onderdeel van je dagelijkse huidverzorgingsroutine. Deze producten zijn ontwikkeld voor een geavanceerde aanpak met de juiste combinatie van ingrediënten, volgorde en concentraties die specifiek zijn afgestemd op jouw huidbehoeften.

Daarnaast moedigen we je aan om onze voedings- en leefstijladviezen nauwkeurig op te volgen en indien nodig de voorgeschreven supplementen te gebruiken. Samen streven we naar een effectieve aanpak om acne littekens te minimaliseren.

- Skinlab By Iris

Veel gestelde vragen

Skinlab is aangesloten bij ANBOS en het SKIN Register en heeft een acne specialisatie en bijbehorende AGB-code. Dit betekent dat je in de meeste gevallen acne behandelingen vergoed kunt krijgen door je zorgverzekeraar. Voorwaarde is wel dat je aanvullend verzekerd bent. Informeer bij jouw zorgverzekeraar of acnetherapie ook in jouw pakket zit. Belangrijk om te weten is dat producten voor thuisgebruik en suppletie nooit onder deze vergoeding vallen.