Home » Huidaandoeningen » Hyperpigmentatie
Pigmentvlekken komen veel voor en niemand wordt daar blij van! Daarbij is niet elke vlek hetzelfde soort pigmentvlek; we onderscheiden verschillende soorten pigmentstoornissen. Als de zon begint te schijnen, beginnen ze langzaam al te verschijnen op de huid van je gezicht, handen, decollete. Ze kunnen behoorlijk als cosmetisch storend worden ervaren en je heel wat jaartjes ouder maken. Voorkomen is in dit geval dan ook beter dan genezen. Je komt er heel gemakkelijk aan, maar ook heel moeilijk weer vanaf. Ook zijn er een aantal factoren die hyperpigmentatie veroorzaken. Maar wat zijn pigmentvlekken precies? en hoe ontstaat het? Lees vooral deze pagina even om te lezen wat je er aan kunt doen en nog belangrijker hoe kom je er vanaf?
Het allerbelangrijkste is om het pigment te voorkomen. Dit kun je vooral doen door zoveel mogelijk blootstelling aan zonlicht te vermijden. Vergis je niet, Uv straling is altijd en overal, zelf in de winter! Zelfs als je niet verbrand of het merkt bereiken de Uv-stralen onze huid en brengen schade toe. Deze schade wordt ‘onthouden’ en kan op latere leeftijd problemen geven.
Je huid dagelijks beschermen is dus een absolute must! Ook in de wintermaanden. Het liefst met minimaal factor 30 of hoger. Pigmentvlekken krijgen minder kans als je je maar consequent insmeert. Mocht je toch de zon in gaan, bescherm je huid dan extra met een hoed of onder de parasol.
Pigment wordt ook wel melanine genoemd. Overal in je huid bevinden zich pigmentcellen. (melanocyten). Het is een bruine stof in de huid die wordt aangemaakt door pigmentcellen onder invloed van bijvoorbeeld zonlicht. Je moet het zien als een beschermingsreactie van de huid. Als de cellen een signaal krijgen dan wordt er een soort pakketje afgegeven aan de bovenste huidcellen. Dit proces kun je zelf ook herkennen als we ons blootstellen aan zonlicht. We krijgen dan namelijk een bruin kleurtje. Pigment beschermt je huid dus tegen de zon.
Als er plaatselijk op je huid donkere vlekken beginnen te ontstaan spreken we van hyperpigmentatie. Dit kan overal op je lichaam zijn maar met name op je gezicht, hals, handen en decollete omdat deze gebieden het meeste worden blootgesteld aan schadelijke invloeden van buitenaf. Gelukkig kunnen bijna alle soorten pigmentvlekken worden verminderd en soms ook helemaal verdwijnen. Met de juiste behandelingen en producten voor thuis kunnen we al snel de eerste resultaten zien.
Niet alle pigmentvlekken zijn hetzelfde. De ene vorm is aangeboren, en de andere vorm ontwikkelt zich op latere leeftijd. Daarnaast kunnen ze verschillen in vorm, kleur en diepte en oorzaak. Om te weten hoe we jouw pigmentvlekken het beste kunnen behandelingen is het van belang om te weten om wat voor soort pigmentstoornis het gaat. De meeste voorkomende vormen van pigmentvlekken zijn:
Verreweg de meest voorkomende vorm van pigmentvlekken is lentigo solaris. De vorm van pigment ontstaat door te veel blootstelling aan de zon of zonnebank. Je pigmentcellen zijn plaatselijk overactief geworden, waardoor er donkere vlekjes (hyperpigmentatie) zichtbaar zijn. Deze vorm van hyperpigmentatie komt vooral voor op lichaamsdelen die het meeste aan de zon worden blootgesteld, zoals je gezicht en handen. Naarmate je ouder wordt, nemen ze toe in grootte en aantal. Nogmaals voorkomen is beter dan genezen maar deze vorm is over het algemeen goed te behandelen met onze pigmentbehandelingen van MeLine.
Melasma wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Dat komt omdat deze pigmentvlekken vaak tijdens de zwangerschap worden gevormd in het gezicht. Melasma kenmerkt zich door donkerbruine, vaag omrande en meestal grillig gevormde vlekken (symmetrisch). Ze verschijnen meestal op het voorhoofd, jukbeenderen en bovenlip en kunnen heel moeilijk zijn om te behandelen. De pigmentatie kan zowel oppervlakkig (epidermis) voorkomen als dieper in je huid in de huid (dermis).
De vlekken zijn volledig onschuldig maar komt door een veranderde hormoonhuishouding. Bij een tweede zwangerschap is de kans groot dat je er opnieuw last van krijgt. Sommige vrouwen krijgen er ook last van bij het gebruik van de anticonceptiepil of tijdens het slikken van hormoonmedicatie.
Bij sproetjes is er sprake van opgehoopt pigment. Het zijn kleine geel-bruine tot donkerbruine vlekjes. Ze zitten meestal op de armen en in het gezicht. Sproeten zie je vooral bij mensen met een licht huidtype zoals blond of roodharigen. Het hebben van sproeten is vaak erfelijk bepaald. Ze kunnen in de zomer verergeren door zonlicht, terwijl ze in de wintermaanden vaak weer wat lichter van kleur worden. Sproeten zitten altijd in je bovenste huidlaag (epidermis).
Deze pigmentvlekjes zijn het gevolg van beschadigingen of ontstekingen aan de huid. Dit zie je vaak bij bijvoorbeeld acne, eczeem, krabben en wondjes. De pigmentcellen krijgen een prikkel waardoor er meer pigment wordt aangemaakt. Dit pigment noemen we een irritatie pigment of ook wel met een moeilijk woord, post inflammatoire hyperpigmentatie. Mensen met een donkere huidskleur lopen meer kans op de vorming van post-inflammatoire hyperpigmentatie dan mensen met een lichter huidtype. Hoe storend ze ook kunnen zijn, deze pigmentvlekken zijn bijna altijd tijdelijk, maar kan soms wel een jaar duren totdat het uit zichzelf verdwijnt. Verder zijn deze pigmentvlekken wel goed te behandelen.
Hoe oppervlakkiger het pigment zit, des te beter is het om te kunnen behandelen. Het vraagt echt om een gepersonaliseerde aanpak. Pigment wat dieper ligt is moeilijker te behandelen en vraagt daarom ook meer tijd en geduld. Soms is hyperpigmentatie lastiger te behandelen vanwege de hormonale invloed die in je lichaam aanwezig blijft. In dit geval zijn de behandelingen gefocust op lichter worden van het pigment en het blijven onderhouden met de thuisproducten en behandelingen in de salon.
Tijdens jouw eerste afspraak in de kliniek maken we eerst een huidscan en bespreken we om welk soort pigmentatie het gaat. Ook bespreken we meteen hoe diep het in de huid zit om de verwachting van het resultaat te kunnen bepalen. Op deze manier krijg je altijd een eerlijk advies over het behandel traject dat voor jou geschikt is. Bij Skinlab werken we met de behandelingen en product van het merk Meline. Meline is gespecialiseerd in verschillende soorten van hyperpigmentatie.
ME-Line is op dit moment de enige pigmentbehandeling op de markt die alle pigmentvlekken en bij iedere huidskleur effectief kan behandelen in slechts een behandeltraject van 4 maanden. Ook pigment dat niet reageert op andere behandelingen kunnen we aanpakken met ME-Line.
Bij Skinlab kunnen we met de ME-Line behandelingen zowel het gezicht, als kleine (spot) pigmentvlekken en zelfs donkere kringen onder de ogen behandelen.
Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. Via de nieuwsbrief houden we je graag op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen.
Di 19:00-21:30
Wo 09.00-18:00
Do 19:00-21:30
Vr 09.00-18:00
Za 08:30-11:30