Rosacea

Rosacea wat is dat nou precies? Enkele klachten bij rosacea kunnen zijn bultjes (puistjes) en roodheid in het gezicht, bloedvaatjes die te zien zijn, opeens blozen en oogklachten. Soms kan het heel erg opvlammen maar ook weer periodes waarin het rustig is. Herken jij deze symptomen? dan kan het weleens rosacea zijn. Graag vertel ik je meer over deze huidaandoening en wat de aanpak bij Skinlab is.

Wat is rosacea en hoe ontstaat het?

Rosacea is een aandoening waarbij er sprake is van een chronische ontsteking van de huid. Het uit zich in verspreide roodheid, couperose, verdikte huid en onzuiverheden/ontstekingen op de wangen, neus en kin. Je gezicht wordt snel rood vooral bij inspanning, temperatuurverschillen, na het drinken van alcohol en het eten van gekruid voedsel. De meeste mensen hebben ook vaak een brandend of prikkelend gevoel in hun huid.

 

De ontstaanswijze van rosacea is tot op heden nog onbekend. Er lijkt een erfelijk component aanwezig te zijn en het is bekend dat er een aantal factoren zijn die klachten tijdelijk kunnen verergeren. Ook de demodexmijt lijkt een grote en belangrijke rol te spelen in het ontstaan en verergeren van de klachten. Dit micro-organisme is bij mensen met rosacea veelvoudig aanwezig op de huid.  Rosacea is er daarnaast in verschillende vormen en komt in verschillende fases voor. Het komt voornamelijk voor vanaf 30-jarige leeftijd, bij lichtere huidtypes en vaker bij vrouwen dan bij mannen.  Bij beginnende rosacea heb je meestal alleen een beetje roodheid op je wangen, maar in een volgend stadium kunnen er heftige ontstekingen en een kapotte huidbarrière ontstaan. De klachten kunnen heel vervelend zijn en ook een behoorlijke emotionele impact hebben. Rosacea komt veel voor. Helaas zien we tegenwoordig steeds meer mensen die het op jongere leeftijd ontwikkelen. Deze groep wordt steeds groter.

Gepersonaliseerde aanpak bij Skinlab

Rosacea is een complexe huidaandoening. Er zijn meerdere behandeldisciplines nodig om jouw rosacea aan te pakken en te verminderen. Wat geschikt is voor de ene persoon, past wellicht niet bij de ander. We moeten samen uitvinden wat voor jou het beste werkt en dat kost tijd! 

We beginnen ieder traject met een scan en treatment om je huid zo goed mogelijk in kaart te brengen. Op basis daarvan stellen we een persoonlijk behandelplan op en geven we je advies over welke producten het beste bij jouw huid passen om ook thuis je huid dagelijks goed te kunnen verzorgen. Verschillende therapieën worden gecombineerd om tot het gewenste resultaat te komen. Net zoals bij acne gaan we bij Skinlab opzoek naar de oorzaken en triggers van binnenuit en werken we samen met een orthomoleculair therapeut. Je krijgt dan handvaten waar je je aan vast kan houden en mee aan de slag kan. 

Triggers Rosacea

Rosacea kan erg vervelend zijn, daarom is het goed om te weten dat je er zelf in enige mate invloed op kunt hebben. Onderstaande triggers die klachten kunnen verergeren zijn:

 

 • Klimaatomstandigheden zoals UV-staling, warmte, vochtigheid, koude en wind.
 • Sommige medicijnen zoals medicijnen met corticosteroïden, sterke pijnstillers, vaatverwijdende medicijnen tegen hoge bloeddruk en hartmedicijnen.
 • Alcohol, koffie, sommige theesoorten, zuivel, soja en sterk gekruid voedsel.
 • Histaminerijke voeding.
 • Hete dranken.
 • Warmte zoals tijdens een hete douche, bad, sauna of bij een open haard.
 • De overgang van kou naar warmte of andersom.
 • Stress en emoties.
 • UV-B straling.
 • Cosmetica en huidverzorgingsproducten met irriterende ingrediënten.
 • Hormonen (opvliegers in de menopauze).

Gebruik kalmerende ingrediënten als niacinamide, vitamine C en E. Bescherm je huid met een zonproduct met minimaal SPF30. 

Huidhulp bij rosacea! Hoe kom je er vanaf?

Wellicht heb je zelf al van alles geprobeerd en zelfs je voeding al aangepast, maar niets lijkt te helpen. Wat dan? Ik begrijp heel goed dat je niet wilt blijven rondlopen met ontstekingen en een rode huid. Dit hoeft ook niet. Door een combinatie van verschillende therapieën zijn sommige types en fases van rosacea goed te behandelen. We gaan vooral op zoek naar jouw oorzaken van binnenuit in combinatie met het herstellen van jouw microbioom. Een totaalaanpak waarbij ook je leefstijl een grote rol speelt. Rosacea is een chronische huidaandoening waardoor het helaas niet blijvend te genezen is. Belangrijk is om zo snel mogelijk met behandelingen te starten om de rosacea in toom te houden. Met als doel dat we samen het huidherstel bevorderen en je je weer zelfverzekerd voelt over je eigen huid!

Samen genezen we rosacea

Samenwerken bij rosacea is de sleutel naar succes. Ik kan het namelijk niet zonder jouw hulp. Het resultaat is erg afhankelijk van jouw inzet en discipline. We verwachten van jou dat je thuis dagelijks de door ons geadviseerde huidverbeterings producten gebruikt in je huidroutine. Onze producten zijn speciaal voor jouw huid samengesteld voor een ‘next level aanpak’ met de juiste combinatie aan ingrediënten, volgorde en percentages. Daarnaast verwachten we dat je onze voeding- en leefstijladviezen zo goed mogelijk opvolgt en de voorgeschreven suppletie inneemt als dat nodig is.

Belangrijk om te weten

 • Vermijd zoveel mogelijk de triggers die jouw rosacea doen opvlammen. Luister goed naar je lichaam om erachter te komen welke triggers op jouw huid een negatieve invloed hebben
 • Vermijd zoveel mogelijk de zon en andere warmtebronnen. Als je toch in de zon komt, gebruik dan een goede zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 om jouw huid goed te beschermen.
 • Pas op dat je bij het reinigen van je huid en het verwijderen van je make-up niet te hard over jouw huid “schuurt” en maak geen gebruik van grove scrubs
 • Als je je rosacea wilt camoufleren, gebruik dan altijd een medische foundation. IMAGE Skincare en Mineralogie heeft medische foundations in verschillende kleuren. Er is altijd wel een kleur die perfect bij jouw huid past.